Sosionomi (AMK) -opinnot

Sosionomi (AMK)

Sosiaalialan amk-tutkinto kestää suunnilleen 3,5 vuotta, jonka aikana on tarkoitus suorittaa opintoja 210 opintopisteen verran (yksi opintopiste vastaa noin 27 työtuntia, joko lähiopetusta tai itsenäistä). Näihin sisältyy perusopintoja, ammattiopintoja, joitain valinnaisia opintoja sekä tietysti opinnäytetyö ja harjoittelut. Nyt täytyy sanoa, etten ole ihan perillä, minkä verran opetussuunnitelmat eroaa kouluittain, mutta eiköhän ne kuitenkin aika pitkälti ole saman suuntaisia.

Sosionomiksi voi hakea yhteishaussa keväällä tai syksyllä, joskaan kaikkiin kouluihin ei ole syksyn hakua ollenkaan. Valintaan vaikuttaa yleensä kouluarvosanat ja pääsykoe yhdessä, painotus vaihtelee kouluittain, joten kannatta katsoa aina jokaisen koulun sivulta, miten juuri siellä asia hoidetaan. Itselläni meni niin, että valintakokeeseen kutsuttiin lähtöpisteiden perusteella nelinkertainen määrä hakijoita aloituspaikkoihin nähden (eli n. 250 ihmistä) eli kouluarvosanoilla ja ensimmäisellä hakutoiveella oli suuri merkitys. Pääsykokeessa oli sitten aluksi kirjalliset osat, joista kutsuttiin haastatteluihin. Jos kirjallisista ei päässyt eteenpäin, tuli kokeesta muistaakseni suoraan hylätty. Haastatteluihin pääsi noin puolet (eli 125) hakijoista, joista sitten vielä puolet pääsi sisälle kouluun. Lopulliset valintapisteet siis koostuivat lähtöpisteistä (kouluarvosanat + ensimmäinen hakutoive) sekä pääsykokeen kirjallisesta osiosta ja haastattelusta. Täällä on hieman lisää juttua pääsykokeista.

Ensimmäisenä vuonna on enimmäkseen yleisiä perusopintoja alaan liittyen, mutta seuraavina vuosina on mahdollista hieman valita, mihin haluaa keskittyä. Meillä ei enää ole varsinaisia suuntautumisia (en tiedä, miten on muualla kouluissa) vaan valitsemme erilaisia moduleita sen mukaan, mikä kiinnostaa. Myös harjoittelut ja opinnäytetyö kannattaa tietysti tehdä siinä ryhmässä, jonka parissa haluaa myöhemminkin työskennellä. Mahdollisia "suuntautumisia" on mm. varhaiskasvatus, lastensuojelu, nuoriso- ja aikuissosiaalityö, seniori- ja vanhustyö, päihde- ja mielenterveyskuntoutus sekä vammaistyö.

Jokaisen koulun nettisivuilta löytyy varmastikin juuri kyseisen koulun opsit, joista siis näkee, mitä aineita tullaan opiskelemaan ja mistä opinnot koostuvat.

Jos jäi jotakin, mikä puuttuu, niin kysyä toki saa. Läheskään kaikkeen en osaa vielä vastata, mutta ehkä osaan ainakin vihjaista, mistä asiaa kannattaisi kysellä.