Sosionomi (AMK) -opinnot

Sosionomi (AMK)

Sosiaalialan amk-tutkinto kestää suunnilleen 3,5 vuotta, jonka aikana on tarkoitus suorittaa opintoja 210 opintopisteen verran (yksi opintopiste vastaa noin 27 työtuntia, joko lähiopetusta tai itsenäistä). Näihin sisältyy perusopintoja, ammattiopintoja, joitain valinnaisia opintoja sekä tietysti opinnäytetyö ja harjoittelut. Opetussuunnitelmat eli kurssit ja niiden sisällöt eroavat käsittääkseni melko paljonkin kouluittain mm. eri painotuksissa.

Sosionomiksi voi hakea yhteishaussa keväällä tai syksyllä, joskaan kaikkiin kouluihin ei ole syksyn hakua ollenkaan. Valintaan vaikuttaa yleensä kouluarvosanat ja pääsykoe yhdessä, painotus vaihtelee kouluittain, joten kannatta katsoa aina jokaisen koulun sivulta, miten juuri siellä asia hoidetaan. Itselläni meni niin, että valintakokeeseen kutsuttiin lähtöpisteiden perusteella nelinkertainen määrä hakijoita aloituspaikkoihin nähden (eli n. 250 ihmistä) eli kouluarvosanoilla ja ensimmäisellä hakutoiveella oli suuri merkitys. Pääsykokeessa oli sitten aluksi kirjalliset osat, joista kutsuttiin haastatteluihin. Jos kirjallisista ei päässyt eteenpäin, tuli kokeesta muistaakseni suoraan hylätty. Haastatteluihin pääsi noin puolet (eli 125) hakijoista, joista sitten vielä puolet pääsi sisälle kouluun. Lopulliset valintapisteet siis koostuivat lähtöpisteistä (kouluarvosanat + ensimmäinen hakutoive) sekä pääsykokeen kirjallisesta osiosta ja haastattelusta. Täällä on hieman lisää juttua pääsykokeista.

Ensimmäisenä vuonna on enimmäkseen yleisiä perusopintoja alaan liittyen, mutta seuraavina vuosina on mahdollista hieman valita, mihin haluaa keskittyä. Meillä ei Tamkissa ole varsinaisia suuntautumisia (joissain kouluissa taas on) vaan valitsemme erilaisia 8 op:n moduleita sen mukaan, mikä kiinnostaa. Ekan vuoden lopussa valitaan yksi seuraavista: varhaiskasvatus ja päivähoito, nuoret ja aikuiset tai vanhukset ja seniorit. Toisena vuonna valitaan yksi seuraavista: mielenterveys- ja päihdetyö, lastensuojelu ja perhetyö, vammaistyö tai yrittäjyys. Myös harjoittelut (osa niistä) ja opinnäytetyö kannattaa tietysti tehdä siinä ryhmässä, jonka parissa haluaa myöhemminkin työskennellä. Lisäksi on tietenkin mahdollisuus lähteä vaihtoon.

Jokaisen koulun nettisivuilta löytyy varmastikin juuri kyseisen koulun opsit, joista siis näkee, mitä aineita tullaan opiskelemaan ja mistä opinnot koostuvat. Kannattaa katsella!